blog

#kniznimlsani: Lahodně s Ellou každý den

11.05. 2016

Ella Woodward je autorkou nejúspěšnějšího kuchařského debutu. Její recepty berou dech a jsou přitom zdravé jako žádné jiné. Je tedy jasné, že její druhá kuchařka, slibující jednodušší a praktičtější jídla, se stala hitem a každý se zajímá, jaká vlastně je. Přečtěte si recenzi od Kačí z blogu My cooking diary 🙂

Lahodně s Ellou každý den

Na druhý díl téhle knížky jsem se těšila asi víc než na Vánoce. Z prvního dílu jsem vyzkoušela skoro všechno a nutně jsem potřebovala další inspiraci. Byla jsem dost zvědavá, jak Ella knížku pojme. Jestli mi vůbec může nabídnout něco víc, než ta knížka první.

V úvodu knížky jsem se upřímně nedozvěděla nic novýho, ale chápu, že je potřeba knížku uvést i pro ty, co třeba neznaj první díl. Ella tam připomíná svůj příběh a to, proč vůbec přešla na bezlepkovou a veganskou stravu. V prvním díle na začátku popisuje základní recepty, který se objevujou postupně v celý knížce, tady ale místo toho popisuje, jak se celkově připravit na tento styl stravování. Na první pohled se může zdát, že odstavce jako “používání mrazáku” a “používání lednice” jsou tam zbytečně, ale Ella je i do takových kapitol schopná vnést něco novýho a něco užitečnýho.

Co jsem na začátku taky ocenila jsou její názory a pravidla při dodržování zdravýho životního stylu. Ve většině z nich se s ní totiž ztotožňuju a psala jsem je na svůj blog taky. Za nejdůležitější bod rozhodně považuju ten, že zdravá strava by neměla být chápána jako dieta, ale jako životní styl. Že život není o počítání kalorií a vážení porcí. Že je o tom, aby nám jídlo chutnalo a abysme z něj měli radost.

Ve druhým díle se Ella hodně zaměřila na organizaci jídelníčku, skladování potravin, nákup potravin a celkový systém zdravého stravování. Radí nám, jak skladovat jednotlivé suroviny, aby nám co nejdýl vydržely, aby jsme co nejmíň plýtvali jídlem a maximálně ho využili. Snaží se taky co nejvíc přípravy jídla zjednodušit a poradit, co si koupit domů za zásoby jídla tak, abysme doma vždycky něco našli. Vychází z toho, že spousta lidí nemá na dlouhý vyvařování čas, že většina lidi chodí do práce nebo do školy a že spousta lidí neumí vařit. Ella v knížce vysvětluje, jak si uspořádat lednici, kuchyni a čas tak, aby zdravou stravu zvládnul naprosto každý.

Čtěte také  3 důvody, proč si přečíst Čtvrté křídlo Rebeccy Yarros

Co se týče samotných receptů, tak jich je v knížce více než sto nových. Po pročtení všech receptů jsem zjistila, že se suroviny i postupy při přípravě jídel hodně opakují. Ella si na tom ale vlastně dost zakládá, protože tvrdí, že i ze stále stejných surovin jdou vytvářet pořád nová a různorodá jídla. Stačí se nebát experimentovat.

Pokud se zdravou stravou začínáte a budete chtít začít s pomocí Elly, připravte se, že na začátku budete muset investovat do základních ingrediencí, který nejsou zrovna nejlevnější. Na druhou stranu ale většina z nich vydrží opravdu dlouho a jejich zásoby se nemusí doplňovat tak často.

Já podle Elly zkusila tentokrát uvařit recept ze strany 173 – Cizrnovo-quinoové kari s kurkumou a opět mě chuťově nadchnul. Jak už jsem ale psala, chutě a kombinace se stále opakují, takže se například od jejího receptu na zeleninového kari zas tak moc neliší.

Za mě knížku rozhodně ano. Když ne kvůli tomu poselství, tak už jenom proto, že stejně jako já miluje avokádo a sladký brambory.

Deset faktů o kuchařce: Ella Woodward – Lahodně s Ellou každý den:

  • Je zaměřená na bezlepkovo-veganskou stravu
  • Snaží se naučit čtenáře víc přemýšlet o jídle a o jeho dopadu na naše tělo
  • Snaží se učit čtenáře zorganizovat jídelníček, jak skladovat potraviny a jak co nejmíň plýtvat
  • Obsahuje jednoduché recepty, které zvládne naprosto každý
  • Základní suroviny, které potřebujete v receptech, jsou často poměrně drahé
  • Proti prvnímu dílu kniha obsahuje více fotek. Stále ale chybí u každého receptu.
  • Většina věcí se ani nevaří, ale jen mixuje, takže potřebujete výkonné roboty a mixéry
  • Nenaučí vás vařit, spíše kombinovat různé zajímavé chutě a suroviny
  • Vznikla na základě blogu Deliciously Ella
  • Rozšíří vám obzory a představí vám suroviny, které jste možná ještě neznali
Čtěte také  Trýzeň a touha: Dojemný příběh jednoho podivuhodného manželství, slzy i smích zaručeny!

Zajímavost na závěr:

Její blog a kuchařka se stala v Británii opravdovým hitem a na základě toho Ella v Londýně otevřela i svoje první bistro – Mae Deli. Takže pokud se chystáte do Londýna, určitě ho nezapomeňte navštívit. A v neposlední řadě nezapomeňte kouknout na její YouTube kanál Deliciously Ella, kde svoje recepty ve videích sama připravuje.

Autorkou recenze je Kačí z blogu My cooking diary.