blog

Autor Oprásků sčeskí historje: Dělám prostě reklamu Zmikundovi

Opráski sčeskí historje se staly velmi rychle internetovým fenoménem. Poprvé se objevily na Facebooku v listopadu 2012 a od té doby už se připravuje jejich druhé vydání. Lidé je zbožňují, nebo nenávidí. “Opráski vznikly jako takové laskavé odreagování od toho, co se na internetu děje. Jednoho dne jsem se nudil, konkrétně 16. listopadu 2012. Celé to zvniklo na diskuzním serveru okoun.cz, kde se komiksy vyskytovaly normálně,” říká autor stripů Jaz.

 

Proč vystupujete pod pseudonymem?
Vystupuji pod ním dlouhá léta, takže to bylo něco absolutně přirozeného, ani jsem o žádné jiné variantě neuvažoval.

A není to spíš marketingový tah? Přece jen, lidé mají rádi tajemství.
Není to vůbec kvůli marketingu. Nebo vlastně je. Dělám reklamu Zmikundovi.

Zmikund se tak proslavil díky fanouškům nebo jste od začátku věděl, že to bude jedna ze stěžejních postav?
Zmikund byl úplně první postavička, kterou jsem v Opráscích nakreslil. Historie tomu prostě tak chtěla.

Opráski jsou jedna z mála knížek, které mají rovnou ve své anotaci nadhozenou otázku haterů. Říká se o nich, že je buď milujete nebo nesnášíte. Kdo jsou ti lidé, kteří je nesnáší? 
Těžko říct. Většina lidí, kteří mně píšou osobně, jsou lidé, kteří je mají rádi. Málokdo mi píše, že je nesnáší. To spíš když něco vyjde na internetu nebo v komentářích na Facebooku, ale ani tam jich není tolik. Zase by bylo špatně, kdyby to mělo jen fanoušky, to bych taky nebyl rád. Nemůžu ani říct, kdo je specificky jejich fanouškem. Už jsem viděl, že jsou lidé, kteří se zabývají jazykem a mají Opráski rádi, a znám i lidi, kteří se zabývají jazykem a Opráski nesnáší.

Čtěte také  Celeste Ng: Temnota a naděje jsou pro mě strany téže mince

Slyšela jsem, že vědeckou veřejnost Opráski trochu pobuřují.
Tam jsou ty ohlasy většinou kladné. Ikdyž zrovna teď držím  v ruce ohlas, který považuje Opráski za zločin proti lidskosti a potupu české národní hrdosti. Dostal jsem ho v rámci výstavy v Národním muzeu.

Máte historii jako koníčka, nebo jste ji vystudoval?
Já jsem vedoucí Historickýho ústafu, takže jelikož se tomu věnuji takovou měrou, tak musí být úplně jasné, jak vážně to beru.

CHCETE ZDARMA ZÍSKAT LIMITOVANOU ZÁLOŽKU OPRÁSKŮ? PODÍVEJTE SE JAK.

Jak vás napadlo dávat historii do stripů?
Opráski vznikly jako takové laskavé odreagování od toho, co se na internetu děje. Jednoho dne jsem se nudil, 16.11.2012 konkrétně. Celé to zvniklo na diskuzním serveru okoun.cz, kde se komiksy vyskytovaly normálně.

Jak je to teď časově náročné?
Pořád přiměřeně. Věnuju se tomu poctivě, když je potřeba, tak hodně, a když není potřeba, tak taky hodně.

Jak dlouho trvá nakreslit jeden strip?
To je krásně zachyceno na YouTube, kde je vznikl stripu s Janem Nepomuckým, který trval skoro jednu hodinu. Plus mínus. Některé opráski trvají delší dobu, některé se dají zvládnout rychleji. Nakreslit to není to zásadní, člověk musí vědět, co kreslit.

Kdy vyjde druhý díl?
Asi v květnu.

Budou druhé Opráski stejné? Stejná vazba, formát, rozsah?
Já si myslím, že stránek bude víc. Budou mít pravděpoobně stejný formát, aby to v knihovničce vypadalo stejně a nikde to nepřečuhovalo.

 

CHCETE ZDARMA ZÍSKAT LIMITOVANOU ZÁLOŽKU OPRÁSKŮ? PODÍVEJTE SE JAK.

 

Opráski sčeskí historje

Anep fšichňi zmikunďi národa

Jaz  ·  Vydavatelství: Grada, 2013
Opráski sčeskí historje jsou krátké komiksy (stripy) postavené na reálném historickém základu, který někdy doplňuje vykonstruovaná pointa. Správná gramatika v nich jde stranou, velký prostor naopak dostává specifický a často nekorektní humor. Z těchto důvodů mají Opráski sčeskí historje jak mnoho fanoušků, tak i odpůrců. Poprvé se na facebooku objevily v listopadu 2012 a od té doby počet jejich fanoušků stále stoupá. Je nejvyšší čas, aby postavičky jako Cyril a Metojed, Premisl Autokar II., Zmikund Lucemburski nebo Dement Kutwald našly další příznivce na knižních stránkách.


KNIHU SI MŮŽETE KOUPIT ZDE.

Čtěte také  Čokoládová krev: Mnohovrstevnatý román z historie s odkazem k přítomnosti

 

 

Zdroj obrázků: http://historje.tumblr.com